måndag 28 april 2014

När min man får bestämma - Ilex x altaclerensis 'Golden King' eller storbladig järnek, Ilex 'Little Rascal' eller blå järnek samt Rhododendron obtusum 'Maruschka' eller japansk azalea

Stängslet vi satte upp runt huset för att hålla hundarna kvar i trädgården är så fult att David, för första gången sen vi började jobba med trädgården, kom med initiativ att plantera några plantor. Han ville gärna ha någonting annat att fästa blicken på än stängslet när han kom hem från jobbet. Och trädgårdsberoende som jag är, nappade jag direkt på idén. 

Det fina med David är att han inte är så förtjust i blommande växter utan det är bladens form och färg som är det viktiga. Detta då blommor försvinner fort medan bladen håller sig kvar hela växtperioden. Ett uttalat krav var att växterna skulle vara vintergröna då han vill slippa se stängslet året om. De fick inte heller bli alltför stora då vi inte vill förlora insyn in i trädgården. 

Jag letade i böckerna och på webben och föreslog brokbladig benved, dels uppstammad men även som klättrande mot stängslet. David gillade idén och vi tog oss till Flyinge plantshop för att köpa några sådana. Väl där läste vi noga på etiketten och insåg att vi inte kommer komma hem med en uppstammad benved då de inte är lika härdiga som den klättrande. Planskolan rekommenderar att man lägger en jutesäck över den och knyter runt ympningsstället under vintern för att skydda den. Ingen vacker syn tycker David, och inte jag heller.

Återstod bara att gå runt på denna välsorterade plantskola och leta efter substitut till benved. Och ju mer runt vi gick desto gladare blev vi. Vi lyckades hitta tre mycket vackra fynd. 

Såhär ser det numera ut på den ena sidan av stängslet. Närmast grinden/stigen har vi en japansk azalea, uppstammad är en storbladig järnek och längst bort från stigen planterade vi en småbladig järnek. Se längre ned på sidan för individuella bilder samt mer info om var och en av dessa vackra växter.



Ilex meserveae 'Little Rascal'

Denna lilla blåa järnek blir ca en meter stor. Den har supersöta, ca 3 cm stora, mycket blanka och stickiga blad. Den hittades 1996 i Monrovia plantskola i USA. Det är en hanplanta som sägs vara bra pollinerare till alla honplantor. Den är härdig ned till -35 grader Celsius och kan antigen låtas växa fritt eller formbeskäras. Bör stå soligt eller i halvskugga. Här hos oss är den planterad mot norr i en av de skuggigaste delarna av trädgården. Jag bara älskar dess blad och kan inte få nog av att se på de. Det skall bli spännande se om de skiftar färg till vinrött under vintern. 


Denna uppstammade, storbladiga järnek är en Ilex x altaclerensis 'Golden King'.

Namnet till trots är detta en honplanta som jag hoppas kommer polineras av 'Little Rascal' då jag finner kombinationen röda bär och de brokiga bladen helt underbar. Den är inte ympad utan bara uppstammad vilket får mig att tänka att den kan bli rätt stor, ca 5 meter. Får alltså komma ihåg att beskära den regelbundet. De flesta av dess blad är inte alls sågtandade, vilket uppskattas. Den bör planteras soligt eller i halvskugga. Här hos oss står den så att den får morgon- och kvällssol. Hoppas att den kommer trivas med det. De brokiga bladen har en kant i en vacker gul nyans. 


Sist men inte minst köpte vi denna lilla japanska azalean, Rhododendron obtusum 'Maruschka' 

Den är så liten och kommer inte bli så mycket större, upp till 50 cm efter tio år och något bredare än så. Trivs i allt från sol till skugga. Den är härdig till -20 grader Celsius och städesgrön. Blommar i maj med ljusröda blommor. Det är en tysk hybrid framtagen av H. Hachmann 1976. De nya bladen är gröna men kommer ändra färg till mörkt rödgröna till vinter, som på nedanstående bild. Den passar mycket bra med den lilla järneken 'Little Rascal'. 




fredag 25 april 2014

Rödbladig ormhassel - Corylus avellana 'Red Majestic'

Kärlek vid första ögonkastet. Ja, så till den grad att jag tom köpte en till min systers trädgård. Ja, så gick det till för tre år sedan när jag för första gången snubblade över en rödbladig ormhassel. Då bodde jag i lägenhet så syrran fick sig en buske i present. Så nu när jag har en egen trädgård kom det inte på tal att försöka motstå frestelsen att köpa denna när jag väl såg den på Flyinge plantshop. 

Färgen på de unga bladen är helt fantastisk men jag vet att den kommer förvandlas till mörktgrön mot sommaren.

Tom hängen är rosa-röda!


Det sägs att den rödbladiga ormhassel inte har lika krokiga grenar som den vanliga ormhasseln. Just nu håller jag inte riktigt med om det. Får återkomma med en uppdatering när den har växt till sig lite.

Syrrans ormhassel har blivit knappt tio cm högre på de här tre åren hon har haft den och det bekräftar det jag har läst om denna fina buske - de växer extremt långsamt. Min står i stark skugga under förmiddagen och får direkt sol enbart på eftermiddagen. Det kommer knappast göra att den kommer växa snabbare. Ormhassel sägs inte ställa speciella krav på jordkvalité och bör vara härdig till zon 4. Blir ca 3 m hög.

torsdag 24 april 2014

Juniperus scopulorum 'Blue Arrow'

Någonting saknades i denna lilla rabatt på framsidan av huset, någonting långsmalt. Därför fick denna lilla blyerts-en flytta in. Än så länge är den bara liten bebis. 


Pinus parviflora 'Negishi'

Pinus parviflora 'Negishi', fembarrig silvertal. Kommer ursprungligen från Japan och det skall bli spännande se om den klarar våra skånska vintrar. Den är planterad på en plats som inte ger sol innan lunchtid. Jag hoppas att det räcker för denna lilla skönhet då den egentligen helst vill stå helt soligt.
Jag är helt såld på denna lilla talls nakna partier som visar dess vackert lutande lena stam, samt på de vridna barr som visar sin silvriga undersida. 


Den bör inte växa med mer än ca 20 cm per år vilket borde ge en höjd på 2-3 meter efter tio år. 


söndag 20 april 2014

Vattendroppar

En tidig morgon, för några dagar sedan, efter en regnig natt, såg det så här ut i trädgåden:

Acer shirasawanum Aureum har fortfarande många veck att gömma vattendropparna i. 

En stor droppe vatten hålls kvar i en okänd aklejas blad.

 Gräslök är som vackrast när den har regndroppar på sig.

Acer palmatum dissectum viridis 

Jepp, det är molnen och jag som syns i dropparna. 

fredag 18 april 2014

Älskade svärmor

Jag har världens bästa svärmor, alltid lika vänlig och glad. Förra helgen besökte hon och jag Flyinge plantshop. Det blev en trevlig upplevelse där vi gick igenom plantshopens varje vrå. Underbart! Självklart är Davids och min trädgård alltför liten för det finns alltför många vackra växter jag mycket väl kan tänka mig plantera här. Och trots att jag inte borde, så kunde jag inte låta bli köpa några. Det blev en rödbladig ormhassel med det fina namnet ’Red majestic’ samt en röd stjärnflocka med ett ännu vackrare namn ’Moulin Rouge’. Utöver det köpte jag några pärlhyacinter och min svärmor överraskade mig med klosterliljor som jag trodde var till henne men vilka hon gav till oss när vi väl kom hem igen. 

Pärlhyacinter vi kom hem med från Flyinge

Och några från min trädgård


Samt klosterliljor från Flyinge. Detta är första gången jag såg klosterliljor, även kallade snöklockorna 

Visst är de vackra!

onsdag 16 april 2014

Koreagran - Abies koreana 'Molli'

Denna lilla söta ädelgran är en av mina absoluta favoriter i trädgården. Planterad april 2014.



Koreagran, som är härdig i zon 1-4, blir inte mer än tio meter hög och just Molli blir betydligt lägre, mellan två och tre meter. Den växer mycket långsamt och kompakt. Barren är mjuka, platta, med grön ovansida och silvervit undersida. De upprättstående kottarna är blå eller blålila som unga och kommer redan efter några år. För att trivas bäst bör den stå soligt.



tisdag 15 april 2014

Japansk lönn - Acer palmatum 'Purple Ghost'

I min lönn-bibel 'Japanese Maples The Complete Guide to Selection and Cultivation' skriven av J.D. Vertrees & Peter Gregory, 4:e upplagan, på sidan 213, längst ned i högra hörna finns en bild på Acer palmatum Purple Ghosts blad. Det jag såg fick mig att googla efter fler bilder och efter att ha sett dessa var jag fast. Jag blev glad när jag såg att den gick att köpa i Tyskland. Väntan var lång men nu är den i alla fall här och jag är överlycklig.

Denna lönn är en av lönnarna i Ghost serien. Det som är speciellt för denna serie är den stora kontrasten mellan bladnervers färg och själva bladets färg. Serien är skapad av Talon Buchholz från Oregon. Purple Ghost kommer från ett frö från 'Shigitatsu Sawa' med trolig pollenförälder 'Kasagi Yama' och är en av de finaste i serien. Den kan bli 4 m hög och ca 2 m bred.


måndag 14 april 2014

Acer platanoides - rödbladig skogslönn

Det här är vårdträdet som av naturlig orsak fick ingå i husköpet.  Det är en Acer platanoides, och med största sannolikhet en 'Royal Red'. Detta träd kan bli 15-20 m högt och ca 10 m brett. 

Knopparna har precis börjat spricka så nu dröjer det inte länge innan bladen kommer slå ut.

 Tyvärr har detta träd under några år blivit beskuret rätt hårt med en massa vattenskott som följd. Förra hösten tog gamla ägaren inte bort dessa, vilket vi är glada för. Vi tänker låta trädet vara ifred under våren och sommaren för att till  hösten ta bort en tredjedel av vattenskotten. Tanken är att vi under en period av tre år kommer ta bort en tredjedel av vattenskotten per år för att motverka bildandet av nya. Sen får detta träd växa fritt.

lördag 5 april 2014

Magnolia stellata 'Royal Star'

Magnolia stellata kommer ursprungligen från Japan. Royal Star är kanske den bästa namngivna stellata och är vanlig i handeln. Den trivs i sol och ju soligare den står desto fler blommor ger den. Blommorna kommer innan bladen. Då den inte är en av de härdigaste magnolior bör den planteras i skyddat läge. Den växer som en buske som inte behöver beskäras och kan bli 3-4 meter hög.

Har haft denna skönhet i två år nu. Den står fortfarande i kruka men jag hoppas kunna plantera den på permanent plats inom några veckor. 

torsdag 3 april 2014

Väntan på en blomma - Magnolia Daphne

Varje morgon tassar vovvarna och jag ut på promenad som börjar med en runda runt huset. De små springer vilt omkring medan jag tittar nyfiket efter vilka av de många knoppar har hunnit öppna sig sedan föregående besök. Och just ovanstående knopp är den som jag längtar efter mest att få se öppen, men den är envis och visar inga som helst tecken på att vara på väg att spricka.

Vilken buske sitter denna knopp på? En gul magnolia, närmare bestämt Magnolia 'Daphne'. Den är inköpt i Tyskland, den med, och bor fortfarande i kruka då planteringsstället fortfarande inte är iordningställt.

M. Daphne blir ett smalt buske 3-5 m högt. Dess föräldrar är M. acuminata ssp. subcordata 'Miss Honeybee' x M. 'Gold Crown'. Daphne är framtagen av en belgisk magnoliaodlare som heter Philippe de Spoelberg och den bär hans frus namn. Den blommar efter att bladen har kommit med klargula blommor som varar länge. Skall bli så spännande att se den blomma.

tisdag 1 april 2014

Älskade nyckelpigor

De kom från ingenstans för några dagar sedan och finns överallt i trädgården just nu. Bladlöss är inte vakna än så pollen får duga som mat än så länge.Jag hoppas att så många som möjligt kommer stanna kvar här då jag vet att de kommer behövas.  



Det finns ca 60 arter nyckelpigor i Sverige.