måndag 28 april 2014

När min man får bestämma - Ilex x altaclerensis 'Golden King' eller storbladig järnek, Ilex 'Little Rascal' eller blå järnek samt Rhododendron obtusum 'Maruschka' eller japansk azalea

Stängslet vi satte upp runt huset för att hålla hundarna kvar i trädgården är så fult att David, för första gången sen vi började jobba med trädgården, kom med initiativ att plantera några plantor. Han ville gärna ha någonting annat att fästa blicken på än stängslet när han kom hem från jobbet. Och trädgårdsberoende som jag är, nappade jag direkt på idén. 

Det fina med David är att han inte är så förtjust i blommande växter utan det är bladens form och färg som är det viktiga. Detta då blommor försvinner fort medan bladen håller sig kvar hela växtperioden. Ett uttalat krav var att växterna skulle vara vintergröna då han vill slippa se stängslet året om. De fick inte heller bli alltför stora då vi inte vill förlora insyn in i trädgården. 

Jag letade i böckerna och på webben och föreslog brokbladig benved, dels uppstammad men även som klättrande mot stängslet. David gillade idén och vi tog oss till Flyinge plantshop för att köpa några sådana. Väl där läste vi noga på etiketten och insåg att vi inte kommer komma hem med en uppstammad benved då de inte är lika härdiga som den klättrande. Planskolan rekommenderar att man lägger en jutesäck över den och knyter runt ympningsstället under vintern för att skydda den. Ingen vacker syn tycker David, och inte jag heller.

Återstod bara att gå runt på denna välsorterade plantskola och leta efter substitut till benved. Och ju mer runt vi gick desto gladare blev vi. Vi lyckades hitta tre mycket vackra fynd. 

Såhär ser det numera ut på den ena sidan av stängslet. Närmast grinden/stigen har vi en japansk azalea, uppstammad är en storbladig järnek och längst bort från stigen planterade vi en småbladig järnek. Se längre ned på sidan för individuella bilder samt mer info om var och en av dessa vackra växter.



Ilex meserveae 'Little Rascal'

Denna lilla blåa järnek blir ca en meter stor. Den har supersöta, ca 3 cm stora, mycket blanka och stickiga blad. Den hittades 1996 i Monrovia plantskola i USA. Det är en hanplanta som sägs vara bra pollinerare till alla honplantor. Den är härdig ned till -35 grader Celsius och kan antigen låtas växa fritt eller formbeskäras. Bör stå soligt eller i halvskugga. Här hos oss är den planterad mot norr i en av de skuggigaste delarna av trädgården. Jag bara älskar dess blad och kan inte få nog av att se på de. Det skall bli spännande se om de skiftar färg till vinrött under vintern. 


Denna uppstammade, storbladiga järnek är en Ilex x altaclerensis 'Golden King'.

Namnet till trots är detta en honplanta som jag hoppas kommer polineras av 'Little Rascal' då jag finner kombinationen röda bär och de brokiga bladen helt underbar. Den är inte ympad utan bara uppstammad vilket får mig att tänka att den kan bli rätt stor, ca 5 meter. Får alltså komma ihåg att beskära den regelbundet. De flesta av dess blad är inte alls sågtandade, vilket uppskattas. Den bör planteras soligt eller i halvskugga. Här hos oss står den så att den får morgon- och kvällssol. Hoppas att den kommer trivas med det. De brokiga bladen har en kant i en vacker gul nyans. 


Sist men inte minst köpte vi denna lilla japanska azalean, Rhododendron obtusum 'Maruschka' 

Den är så liten och kommer inte bli så mycket större, upp till 50 cm efter tio år och något bredare än så. Trivs i allt från sol till skugga. Den är härdig till -20 grader Celsius och städesgrön. Blommar i maj med ljusröda blommor. Det är en tysk hybrid framtagen av H. Hachmann 1976. De nya bladen är gröna men kommer ändra färg till mörkt rödgröna till vinter, som på nedanstående bild. Den passar mycket bra med den lilla järneken 'Little Rascal'. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar